peygamberler tarihi oku,peygamberlerin hayatı oku,ehli beyt büyükleri 12 imam hayatı oku,ashabı kiram hayatı oku,islam alimleri hayatı oku,evliyaların hayatı oku
Arapça derslerimiz ve diğer İslami ilimlerle ilgili videolarımız ve diğer eserlerimiz başta hayat rehberimiz olan Kur'anı Kerimin ve diğer temel islami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.Eserlerimizden istifade edip katkıda bulunan bütün takipçilerimizden,sitemize sponsor olarak, yada arapça ve diğer setlerimizi sipariş eden,bize dua eden,yorum yaparak yada sosyal medyada tavsiye ederek desteklerini esirgemeyen bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun.Selam ve dua ile.
Ehli Beyt Nedir? Kimlerdir?
Ehli Beyt, arapça bir kelimedir ve kelime anlamı olarak “ev halkı” anlamına gelmektedir. İslami bir terim olan Ehli Beyt kelimesi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.) tarafından kendi ev halkı için kullandığı bir terimdir.Ehli Beyt kelimelerinde yer alan ehl kişiler anlamına gelir, beyt ise ev anlamına gelir.Yani ev ahalisi yada ev halkı demektir.
Hz. Muhammed’in (s.a.a) Ehli Beyt’i Kuran’da şu şekilde geçer:
Kuran’da hitap edilen Ehli Beyt ve birçok hadiste geçen Ehl-i Beyt beraber düşünüldüğünde Ehl-i Beyt’in Hz.Ali, Hz.Fatıma Zehra, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin‘inden (Allah’ın selat ve selamı onların üzerine olsun) oluştuğu anlaşılmaktadır. Hadisler ve Azhap suresi 33. ayetin tefsiri incelendiğinde Ehl-i Sunnet içinde çok az bir grubun iddia ettiği Peygamber’in hanımlarının Ehl-i Beyt’ten olduğu düşüncesini doğru olmadığı ortaya çıkmaktadır. Hz.Muhammed (s.a.a), Selman-ı Farisi için dahi O benim Ehli Beyt’imdendir diyerek onu yüceltmiştir.
12 İmam Kimlerdir?
Ehli Beyt kavramı aynı zamanda geniş kavram olarak 12 İmamları da kapsar:
On iki imam veya On iki imamlar;
Ehl-i Beyt’ten olan Hazreti Ali ile başlayan Oniki İmam; son peygamber Hazreti Muhammed’in (s.a.a) torunlarından Seyyid Hüseyin eş-Şüheda’nın soyundan devam eder.
Aşağıdaki menüden Ehli Beyt sekmesinden her bir İmam’ın (asm) ismine tıklayarak hayatını anlattığımız sayfayı da ziyaret edebilirsiniz.
1. Hz. Ali -kerremallahü veche- (ö. 40/661)
2. Hz. Hasan -radıyallahu anh- (ö. 49/669)
3. Hz. Hüseyin -radıyallahu anh- (ö. 61/680)
4. Ali Zeynelâbidîn Hazretleri (ö. 94/713)
5. Muhammed el-Bâkır Hazretleri (ö. 114/733)
6. Cafer es-Sâdık Hazretleri (ö. 148/765)
7. Mûsâ el-Kâzım (ö. 183/799)
8. Ali er-Rızâ (ö. 203/818)
9. Muhammed et-Takī el-Cevâd (ö. 220/835)
10. Ali en-Nakī el-Hâdî (ö. 254/868)
11. Hasan b. Ali el-Askerî (ö. 260/874)
12. Muhammed el-Mehdî el-Muntazar (el-Kāim, el-Hücce; doğumu, 15 Şâban 255 / 29 Temmuz 869).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.