☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Sorularla islam-19->Soru: Mutsuzluğun sebepleri nelerdir?

Sorularla islam-19->Soru: Mutsuzluğun sebepleri nelerdir?







Cevap: İnsanlarımızın birçok konuda şikayet ettiklerini, mutsuz olduklarını söylediklerini işitiyoruz. Öyle ki bazı aydınlar ülkemizin "Şikayetler ülkesi" olduğunu ifade ediyorlar. Gerçekten de musibet ve mutsuzluk şişesi taşanların şikayet etme hakları vardır. Ah keşke onlar gerçeği görüp ona yönelebilselerdi, o zaman hiç de kendilerini öyle görmeyeceklerdi.

Şüphesiz, biz hastalığı görüp teşhis ettikten ve sebeplerini tesbit ettikten sonra, onun ilacını bulup tedavi etmek kolay olacaktır. Zan-nımca bu şikayetlerin en önemli sebebi imanın ve bağların zayıf olma­sıdır. İnsanoğlu eğer rabbine kuvvetli, derin bir iman ve itimad ile bağ­lanır, ümit ve korku içinde O'na dua ederse, hayatının bir nur ve feyiz­le dolduğunu, diğer şeylerin gelip geçici olduğunu anlar. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

Kim Allah'tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden nzık verir. Kim Allah'a güvenirse O, ona ye­ter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur. (Talak/2-3)

Yine insanları mutsuz kılan sebeplerden birisi de birçoklarının akıl ve ruhlarına hakim olan vehim ve kuruntulardır. Bu tip insanlar içinde bulunduğu güzel nimetten ve zamandan yararlanmaz, fikren is­tikbale yönelir, -halbuki gaybi ancak Allah bilir- kendi kendine acaba bu yükselişten sonra bir alçalmamı gelecek, sakın başıma bir bela ve musibet gelmesin? gibi sorular sormaya başlar. Böylelikle o vehmî iniş çıkışlara girer, ufkunda kara bulutlar belirir, elindekinden yararlana­maz. Ve gaybın perdelerini de delemez. İşte bu sapık bir eğilimdir. Oy­sa o içinde bulunduğu nimete karşı rabbine şükredip ondan gereği gi­bi yararlansa ve elinden gelen gayreti sarfetseydi, mutsuz olup kaygı­lanmayacak, istikbalin ne getireceğini düşünüp endişelenerek aklını ve fikrini boşuna yormayacaktı.

Yine mutsuzluğun nedenlerinden biri de dünyayı nihai kötülükler­den temizlemek fikridir, ki bu mümkün değildir. Halbuki Allah Teâlâ (c.c) bu dünyayı bir imtihan alanı yapmış, insanlara akıl ve irade vere­rek onları —yapıp ettikleriyle nükâfatlandırmak veya cezalandırmak için- serbest bırakmıştır. Allah şöyle buyuruyor:

Hatırlayın ki rabbiniz size "Eğer şükrederseniz, elbette size (ni­metimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir!" diye bildirmişti. (İbrahim/7)

Andolsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele!

O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: "Biz Allah'ın kullarıyız ve biz O'na döneceğiz" derler.

işte rablerinden bağışlanmalar ve rahmet hep onlaradır. Ve doğru yolu bulanlar da onlardır. (Bakara/155-157)

Yine mutsuzluğun nedenlerinden birisi de, ufak sıkıntılar karşısın­da, hemen karamsarlığa kapılmaktır. Bu da ufuksuzluğu ve hazımsız­lığı gösterir. Eğer insan böylesi küçük sıkıntılar karşısında soğukkanlı­lığını koruyup sebat gösterse, bu gibi sıkıntılar birikmez, altından kal­kılmaz ağır yükler haline gelmez. Bizim temiz geçmişlerimiz "Bu da

geçer yahu" düsturunu kendilerine prensib edinmişlerdi. Bu da azim sahibi olan kişilere has prensiplerdendir.

Bütün bunların üstüne bir de ümitsizlik yüklenince, ki bu insanoğ­lunun duçar olduğu en büyük derttir; çünkü ümitsizlikle hayat beraber yürümez. Kur'an-ı Kerim bu konuda şöyle buyuruyor:

Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin, çünkü kâfirler topluluğun­dan başkası Allah'ın rahmetinden ümit kesmez. (Yusuf/87)

Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyiniz.

Rabbinin rahmetinden, sapıklardan başka kim ümit keser. (Hicr/56)

Atalarımız Allah'tan ümit taleb edip emelle dolarak ne güzel söy­lemişlerdir: "Kalbler ümitsizliğe galebe çalarsa eğer, gönüller ne kadar daralırsa daralsm, kötülükler ne kadar çoğalırsa çoğalsın, bir de bakar­sın ki Allah'ın lütfü yetişmiştir. Çünkü bütün üzücü hadiselerin sonun­da genişlik ve refah gelir."

Yine mutsuzluğun sebeplerinden biri de, küçük yorgunlukların yanında büyük nimetleri görmemektir. Eğer insanlar bu büyük nimet­leri hatırlarsa, o küçük yorgunlukları unutacaklardır. Allah'ın nimetleri saymakla bitmez. Ancak insanoğlu çok tamahkardır. Rasûlullah şöyle buyuruyor:

Eğer insanoğluna bir vadi dolusu altın verilse, ikinci bir vadi altı­nı arzulayacak, eğer ona iki vadi dolusu altın verilse, üçüncü bir vadiyi arzulayacak. Adem oğlunun gözünü ancak toprak doyurur. Allah dilediğinin tevbesini kabul eder.

İnsan bazen mutsuz olacak hiç bir sebep yokken kendi kendini mutsuz kılar. Bu da kötü tasarruf ve aklın kan şıklığından kaynaklanır. Eğer insan rabbine inanıp güvense, bu konuda biraz çaba sarfetse, bi­raz da tahammül gösterse, mutsuz olmaya sebep olmadığını anlar, mut­lu bir şekilde yaşar.





Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Sorularla islam-19->Soru: Mutsuzluğun sebepleri nelerdir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.