☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Zün-Nun'un Tavsiyeleri SORU: Gördüğüm bir yazıda Zün-Nun-ı Mısri'nin tavsiyelerinden söz ediliyordu. Zün-Nun kimdir, Tavsiyeleri nelerdir?

Sorularla islamiyet-7->CEVAP: Zün-Nun-ı Mısri tasavvuf dünyasının ileri gelenlerinden biridir. Hicri 3. asırda yaşamıştır.


Zün-Nun, Mısır'ın yüksek bölgelerinden İhmim halkındandır. Hicri 245 (veya 246 yahut 248) yılında vefat etmiştir. Ölüm tarihi hak­kındaki farklı tarihleri İbn Hallikan Vefayat isimli eserinde bildiriyor.


Künyesi Ebu'l Feyz, adı Sevbân b. İbrahim'dir. Babası Nüvebe de­nilen yerden idi. Zün-Nûn zayıf yapılıydı, kırmızımsı bir teni vardı. İlk başlarda ilim öğrenmekle uğraşıyordu. Sonraları tasavvufa ağırlık ver­meye başladı. İnsanlar bunu hoş görmediler ve onu zındıklıkla suçla­dılar. Bazı kimseler Zünnun'u Bağdat'taki halife Mütevekkil'e şikayet ettiler. Kendisini zincir ve bukağılarla bağlanmış olarak huzura getir­diler. Arkasından bir takım kimseler hakkında yalancı şahitlik yapmak istediler. Fakat Zün-Nun "ben ikna olmadım" dedi. Bunun üzerine bağları çözüldü. İftiracılar düş kırıklığına uğradılar.


Radıy onun hakkında şöyle diyor:


Zün-Nun'un elinde zincir, ayağında köstek olduğu halde yer altın­daki bir hapishaneye götürülüyordu. Çevresindekiler ağlıyordu. O ise şöyle diyordu: "Bu bana Allah'ın bir vergisi, bir ihsanıdır. O'nun her işi hoştur, güzeldir."


Sonra şu şiiri söyledi:


Allahım! Kalbimdeki yerin hususidir özümde


Uğrunda çektiğim çileler hiçtir gözümde.


Ahdetmişim, uğrunda can verip öleyim,


Senden kaçmak olur mu? Ben sana kulum, köleyim.


Zun-Nûn çalgı ve nağme sesi duyduğu zaman heyecanlanırdı. Ba­zen bunun etkisi yüzünden belli olurdu.


Zun-Nûn'un tasavvuf ve güzel ahlak konusunda şahane (denecek derecede) sözleri vardır. Aşağıdakiler bunlardandır:


Marifet sahibi olduğunu iddia etmekten, zühd (ve takva)da maha­retli olduğunu söylemekten, gönlünün hep ibadete bağlı olduğunu ileri sürmekten sakın! Her şeyden (ancak) rabbine kaç.


Davranışlarımızda kusur işledik, sözlerimiz gayet düzgün. Nasıl kurtuluşa ereriz?


Zün-Nûn'un yaşadığı sırada ve cenazesi defnedilirken (görülen) kerametleri olduğu söylenir. Bu hususta gerçeği en iyi bilen Allah'tır (cc).


Soruda sözü edilen tavsiyeler, onun kendisine soru soranlara, ta­lebelerine veya sohbetine katılanlara verdiği nasihatlerdir. Bunlar pek çoktur. Fakat daha önceleri yazılmış bulunan biyografi kitaplarında da­ğınık haldedir.


Bunlardan bazı Örnekleri aşağıya alıyoruz:


"Dünyaya ait işlerde akıllılık edip ahiret işlerinde ahmaklık eden, yumuşak huylu olacak yerde aptallık eden, alçak gönüllü olacağı yerde kibirlenip böbürlenen, istekli olması gereken yerde arzusuz olan, kendisine gerçekler söylendiğinde öfkelenen, akıllı kimsele­rin ilgi gösterdiği şeye ilgisiz davranan, akıllı kimselerin ilgisiz davrandığı şeyle karşı arzu duyan, Allah'ın verdiklerin az görüp, nimetlere karşı yaptığı şükrü çok gören, kendisi insaflı davranma-yıp, kendisine insaflı davranılmasını isteyen, Allah'a itaat etmesi gereken yerde O'nu unutan, fakat ihtiyacı olduğunda Allah'ı hatır­layan, ilim sahibi olup bununla meşhur olduktan sonra, talebeleri­ne karşı keyfi davranmayı tercih eden, Allah kusurlarım örttüğü halde arsızlık ve utanmazlık eden kimseler akıllı değildir.


(Hep) insanların kusurlarına bakan kendi kusurunu görmez.


Firdevs cennetine ve cehenneme özen gösteren, dedi-koduya fır­sat bulamaz.


İnsanlardan kaçan onların şerrinden kurtulur. Çok nimete şükrede-nin nimeti artar.


Zün-Nûn, hastalanan bir kardeşine şu nasihati yapmıştır:


Benden, tutulduğun hastalıktan seni kurtarması için Allah'a dua etmemi istemiştin. Kardeşim, bil ki: Rahatsızlık himmet, safa ve (gönül) aydınlığı ehli olanların dostu olan bir mükâfattır. Başına gelen derdi nimet bilmeyen hikmet erbabı olamaz. Her kim nefsi hakkında korkudan emin olmazsa işlerinde itham edilmekten emin olur. Aziz kardeşim! (Allah'a) şikayet etmene engel olacak utanma duygun olsun, vesselam.


Zûn-Nûn'un tavsiyeleri çoğunlukla Allah'ı hatırlatıcı, sebeplere yapışıp, O'nun himayesine sığınmayı öğütleyen tarzdadır.


 

Bu Bölümdeki(7) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-7.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Zün-Nun'un Tavsiyeleri SORU: Gördüğüm bir yazıda Zün-Nun-ı Mısri'nin tavsiyelerinden söz ediliyordu. Zün-Nun kimdir, Tavsiyeleri nelerdir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.