Sorularla islamiyet-19->Cevap: Ebu Hureyre'den (r.a) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuştur:
Allah Teâlâ'nın doksan dokuz ismi vardır; kim bunları hakkıyla sayarsa cennete girer. Allah tektir, tek olanı sever.
Hadis-i şerif daha sonra Allah'ın doksan dokuz güzel ismini tek tek sayar. Vitir kelimesi, tek anlamına gelir, Allah Teâlâ vitirdir, yani zatında birdir/tektir, bölünme parçalanma kabul etmez. Sıfatlarında tektir; eşi ve benzeri yoktur. Fiillerinde tektir; ortağı ve yardımcısı yoktur. Alimler tek sayısının, bölünmeyi kabul eden çift sayısından daha üstün olduğunu söylemişler ve tekin çifte üstün oluşunun delillerini sıralamışlardır. Bu delillerden bazıları şunlardır:
Birinci delil: Tek olmak Allah'ın bir sıfatıdır, çift olmak ise yaratıkların sıfatıdır. Allah Teâlâ kendi zâtı hakkında şöyle buyurmaktadır:
De ki: "O Allah bir tektir." (İhlas/1)
Allah Teâlâ yaratıklar hakkında da şöyle buyurmaktadır:
İbret alasınız diye her şeyi çift çift yaratmışızdır. (Zâriyat/49)
İkinci delil: Çift olan her şey tek olan bir şeye muhtaçtır. Tek ise çifte muhtaç değildir. Çünkü bir/tek, sayıdan müstağnidir. Böylece tekin çiftten daha üstün olduğu kesinleşmiştir.
Üçüncüsü: Tekin içerisinde hem çift, hem de tek bulunur. Çünkü her tek sayı iki kısma bölündüğü zaman ortaya çıkan parçalardan her biri ya tek olur veya çift olur. İki bölümü içeren şey, tek bölümü içeren şeyden daha üstündür. Bu da bize tekin çiftten daha hayırlı olduğunu isbat eder.
Dördüncüsü: Tek, yarıya bölünmeyi kabul etmez, çitf ise kabul eder. Bölünmeyi kabul etmek bir zayıflık, kabul etmemek ise güçlülüktür. Tekin kuvvetli olduğu bundan da anlaşılır.
Beşincisi: Bütün sayılar bir'den teşekkül eder. Bir'e bir ilave edildiği zaman iki olur. Ona bir daha ilave edilince üç olur. Böylece sayılar çoğaltılır. O halde bütün sayıların varlık sebebi bir'dir/tektir. Tek'in kendisinin dışındaki bütün sayıların sebebi olduğu artık sabit olmuştur.
Altıncısı: Tek, çifte galiptir/üstündür. Çünkü tek olan sayı, çifte ilave edildiği zaman neticede yine tek bir sayı çıkar. Bu da tekin gücünün çiftin gücüne galip geldiğini gösterir. Galip olan daha üstündür/şereflidir. O halde tek, daha üstündür.
Yedincisi: Birlik/bir olmak/bir rakamla temsil edilmek, sayı basamaklarından her bir basamak için gereklidir. Sayı basamaklarından her bir basamağı, basamak olmaları yönüyle ele aldığımız zaman bu yönüyle onlar tektir. O halde teklik/birlik/tek rakamla ifade edilmek bütün basamaklar için bir zorunluluktur. Çift olmak böyle değildir. O halde bu yönüyle de tek çiftten daha üstündür.
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
- اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.