☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Büyük ve küçük günahlar hangileridir?

Sorularla islamiyet-19->Soru: Büyük ve küçük günahlar hangileridir?







Cevap: Bir müslümanm günahın büyüğünden de, küçüğünden de sakınması gerekir. İster büyük olsun, ister küçük olsun günahların hep­si kötüdür. İnsan, ancak tüm günahları terketmekle kemale erer.

Ancak günahların da dereceleri vardır. Bu nedenle din günahları, büyük ve küçük günahlar diye iki kısma ayırmıştır. Kebair, kebire'nin çoğuludur. Kebire fahiş ve çok çirkin demektir. Büyük günahlar, tevbe edilmeden bağışlanmayan, insanı cehenneme götüren günahlar diye ta­rif edilmiştir. İbn Abbas'ın rivayet ettiğine göre Allah'ın, işleyene ateş vaadettiği günahlar, büyük günahlardır. Yine büyük günahlar işleyene, had cezası gereken günahlardır şeklinde de tarif edilmiştir. Büyük gü­nahların hangileri olduğu hakkında ihtilaf edilmiştir.

Büyük günahlann, şu dokuz günah olduğunu söyleyen alimler vardır: Haksız yere adam öldürmek, riba yemek, yetim malını yemek, iffetli bir kadına iftirada bulunmak, yalan yere şahitlikte bulunmak, ana ve babaya isyanda bulunmak, cihattan kaçmak, sihir yapmak, Mes-cid-i Haram'da ilhadda bulunmaktır.

Kimi âlimlere göre de büyük günahlar, kumar oynamak, hırsızlık yapmak, içki içmek, salih olan seleflere sövmek, hakimlerin haktan

dönmeleri, hevaya tabi olmak, bilerek yalan yere yemin etmek, Al­lah'ın rahmetinden ümit kesmek* kişinin babasına küfretmesi, yer yü­zünde bozgunculuk yapmak ve bunlara benzer şeylerdir.

Sagire'nin çoğulu olan segâir de küçük olan günahlardır. Küçük günahları, sahibinin hemen yaptıktan sonra pişmanlık duyduğu günah­lar diye tarif edenler olmuştur.

Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de rahmetine işarette bulunmuş, bü­yük günahlardan sakınmaları hâlinde işledikleri küçük günahları ba­ğışlayacağını ifade etmiştir. Allah şöyle buyuruyor:

Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin kü­çük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız. (Nisa/3)

Ufak tefek kusurlar dışında, büyük günahlardan ve edepsizlikler­den kaçınanlara gelince, bil ki rabbin affı bol olandır. (Necm/32)

Allah Şura suresinde de mü'minlerin vasıflarını sayarken şöyle buyuruyor:

Onlar, büyük günahkarlardan ve hayasızlıktan kaçınırlar. Kızdık­ları zaman da kusurları bağışlarlar. (Şura/37)

Allah Rasûlü de şöyle buyuruyor:

Beş vakit namaz, cuma namazı, Ramazan orucu, bu aralarda ge­çen günahlara kefaret olurlar. Tabii ki büyük günahlardan sakın­mak şartıyla.

Şurasını da unutmamak lazımdır ki küçük günahlarda ısrar etmek onu büyük günah haline getirir.

Allah şöyle buyuruyor:

Yine onlar ki, bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmet­tiklerinde Allah'ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tevbe-is-tiğfar ederler. Zaten günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kötülüklerde, bile bile ısrar etmezler. (Âl-iİmran/135)

İmam Kurtubi'nin büyük günahlar hakkında çok güzel bir tesbiti vardır, şöyle ki:

Büyük günahlar hakkında sahih ve hasen bir çok hadis-i şerif var­dır. Ancak bu hadisler büyük günahların sayısını belirlememiştir. Ancak zarar vermek hususunda onların bazıları diğerinden büyük­tür. Şirk ise bunların hepsinden büyüktür. Çünkü bu konuda kesin hüküm vardır. Şirkten sonra, Allah'ın rahmetinden ümit kesmek gelir. Allah'ın rahmetinden ümit kesmek, Kur'an'ı yalanlamak de­mektir. Çünkü Allah "Rahmetim her şeyi kuşatır" diyor. Yine Al­lah şöyle buyuruyor:

Çünkü kâfirler topluluğundan başkası Allah'ın rahmetinden ümit kesmez. (Yusuf/87)

Sapıklardan başka kimse Allah'ın rahmetinden ümit kesmez.

Bundan sonra Allah'ın azabından emin olmak gelir. Çünkü Al­lah'ın azabından emin olmak insanları günaha daldırır. Allah şöy­le buyuruyor:

Allah'ın azabından emin mi oldular? Fakat ziyana uğrayan toplu­luktan başkası Allah'ın (böyle) mühlet vermesinden emin olmaz. .    (A'raf/99)

Rabbiniz hakkında beslediğiniz zan sizi mahvetti ve ziyana uğra­yanlardan oldunuz. (Fussilet/23)

Bunlardan sonra haksız yere adam öldürmek gelir. Bundan sonra da livata, zina, içki, yalan yere şahitlik, namaz ve ezanı terketmek gibi günahlar gelir. Livata neslin kesilmesine, zina neseblerin ka­rışmasına, içki aklın ve zihnin örtülmesine, yalan yere şahitlik ka­nın, malın, ırzın mubah görülmesine, namaz ve ezanın terkedilme-si, İslâm'ın alâmet-i farikasının yok olmasına sebep olur. 




Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Soru: Büyük ve küçük günahlar hangileridir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.