☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an'ı Kerim'deki bazı sûreler elif-lam-mim, elif~lâm~râ ve tâ'Sİn-mim gibi harflerle başlıyor. Bu harflerin manası nedir?

Sorularla islamiyet-12->CEVAP: Bu harflerle neyin kasdedildiği konusunda pek çok görüş vardır. Bazıları bunların Allah'ın Kur'an'daki sırrı olduğunu ve Allah'ın inidirdiği tüm kitaplarda bir sırrının bulunduğunu söylemişlerdir. O halde bunlar, anlamlan sadece Allah tarafından bilinen müteşabih âyet­lerdendir. Bu konuda Rebi ibn Hüseyin şöyle der:


Allah Teâlâ bu Kur'an'ı indirdi ve onun içinden dilediği şeylerin anlamını sadece kendisine sakladı, dilediklerini de size açıkladı, ilmini kendisine sakladığı şeyleri siz bilemezsiniz. O halde onlar­la ilgili hiçbir sey sormayınız. Size açıkladığı şeylere gelince hak­kında soru sorduğunuz, bilgi verdiğiniz şeyler bunlardır. Kur'an'daki her şeyi bilmiyorsunuz, bildiğiniz her şeyle de amel etmiyorsunuz.


Ebubekir el-Enbari bunun üzerine şöyle bir şerh düşmüştür:


Bu ifadeler, Kur'an'daki bu tür harflerin anlamlarının Allah'ın bir sınaması ve imtihanı olmak üzere herkesten gizlendiğini açıklamaktadır. O halde kim bunlara iman ederse sevap kazanır ve mut­lu olur, kim inkar eder şüpheye düşerse günahkar olur ve mutlu­luktan uzaklaşır.


Bu harflerin sûre isimleri olduğu söylenmiştir. Bir başka görüşe göre bu harflerle Allah Teâlâ yemin etmiştir. Başka bir görüşe göre bu harfler bir takım isimlere delalet eder ve bu isimlerin diğer harfleri hazledilmiş sadece bunlar kalmıştır. Mesela elif Allah lafzından; lam Cebrail'den; mim Muhammed'den alınmıştır. Bu harflerin Allah'ın ism-i âzami olduğu da söylenilmiştir.


Bu harflerin sûre başlarında birer başlama ve tenbih edatı olarak geldiği de söylenmiştir. İyi kulak verilsin diye dikkat çekmek için bu harfler sûre başlarına getirilmiştir. Bu konuda geçmiş dönem âlimlerin­den birisi şöyle der:


Müşrikler Kur'an'ı işittiklerinde ürküp kaçıyorlardı. Elif lam mim, elif lâm mim sâd gibi harfleri duyduklarında hayret içinde kalıp meraklanıyorlardı. Onları dinlemeye yöneldiklerinde de Hz. Pey­gamber onlara daha sonraki âyetleri okuyor, böylece inkara yel­tendikleri şey zihinlerine ve kulaklarına yerleştiriliyor ve aleyhle­rine delil oluyordu. Yine geçmiş dönem âlimlerinden birisi şöyle demiştir:


Rivayet edilir ki, müşrikler Mekke'de Kur'an'ı dinlemekten yüz çevirdikleri ve "Kur'an'ı dinlemeyin, onun hakkında gürültü ya­pın!" dedikleri zaman, onların merakını çekmek ve dinlemelerini temin etmek için bu harfler indirilmiş, onlar merak ve hayretle dinlemeye başlayınca da daha sonraki âyetleri duymuşlardır. On­ların böylece Kur'an'ı dinlemeleri Kur'an'ın aleyhlerine delil ol­masını gerektirmiştir. Mukatta harflerinin, sözü meydana getiren hece harflerine işaret eden harfler olduğu da söylenilmiştir. Buna göre sanki Allah Teâlâ müşriklere şöyle demek istemiştir:


Siz bir iftira ve bühtan olarak Kur'an'ın Allah'ın değil, Muhammed'in sözü olduğunu iddia ediyorsanız, haydi bakalım onun bir benzerini de siz getirin, siz de aranızda bu harflerden oluşan kelimelerle konu­şuyorsunuz. Bu Kur'an, sizin konuştuğunuz harflerle ve sizin lisanınızla inmiştir. Üstelik siz bu lisanı kullanmakta ve konuşmakta çok maharetli­siniz iddianızda samimi iseniz bu Kur'an'ın bir benzerini de siz getirin. Kulumuz Muhammed'e indirdiğimiz Kur'an'dan şüphe ediyorsa­nız, siz de onun benzeri bir sûre meydana getirin; eğer doğru söz­lü iseniz Allah'tan başka güvendiklerinizi de yardıma çağırın. Ya­pamazsanız -ki asla yapamayacaksınız- o takdirde, inkar edenler için hazırlanan ve yakıtı insanlarla taşlar olan ateşten sakının! (Bakara/23-24)


Bütün görüşler içerisinde en çok kabule layık olan görüş bu so­nuncudur.

Bu Bölümdeki(12) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-12.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an'ı Kerim'deki bazı sûreler elif-lam-mim, elif~lâm~râ ve tâ'Sİn-mim gibi harflerle başlıyor. Bu harflerin manası nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.