Sorularla islamiyet-8->CEVAP: Allah'ın peygamberi Hz. Nuh'un ömrü, çok yaşayan kimse için örnek gösterilmektedir. Bu çok eskilerden beri böyledir. Meşhur şair Ebu'l Atahiye şu şiirinde buna işaret ediyor:
Eğer tutarsan matem, kendine tut yas Dikkatten ayrılma yere özenli bas Ne kadar yaşarsan öleceksin tûh! O kadar uzun yaşadı da ölmedi mi Nuh?
Allah, soruda da işaret edildiği gibi Ankebut suresinde şöyle buyuruyor:
Andolsun ki biz, Nuh'u kendi kavmine gönderdik de o, dokuz yüz elli yıl onların arasında kaldı. Sonunda, onlar zulümlerini sürdü-rüyorken tufan onları yakalayıverdi. (Ankebut/14)
Ayetten anlıyoruz ki Hz. Allah Nuh'u uzun süre için kavmine peygamber olarak göndermiştir. Bu süre 950 yıldır.
Bu müddet zarfında Hz. Nuh kavmini tevhide ve putlara tapmayı terk etmeye davet ediyordu. Hz. Nuh'un bu husustaki gayretleri kavminin kendisinden kaçışlarını ve küfürlerini ziyadeleştiriyordu.
Bazı tarih rivayetlerinde Hz. Nuh'un peygamberlik göreviyle görevlendirildiği sırada 53 yaşında olduğu bildirilmektedir.
Kur'an Hz. Nuh'un 950 yıl peygamberlik yaptığını açıkça bildirdiğine göre bunu kabul etmek gerekir. Kur'an sözlerin en doğrusudur. Bu kadar yaşamaya bir engel olmadığı gibi bunda bir gariplik de yoktur. Çünkü ilk çağlarda doğal ve kolay yaşayış bedenlerin daha sağlıklı ve az hastalıklı olmasını sağlıyordu. Allah'ın sözü haktır ve durum ne olursa olsun Allah'ın söylediğine inanmak lâzımdır.
Rivayet olunduğuna göre Hz. Adem 930 yıl yaşamıştır. Peygamberlerden çoğu uzun ömürlü olmuştur.
Kısasa Enbiya isimli kitapta Hz. Adem'in ve ona yakın zamanlarda yaşayan kimselerin uzun yıllar yaşamış olmalarına bir engelin olmadığı bildirilmiştir. Çünkü insanoğlunun yaratıldığı ilk zamanlarda sıkıntılarının olmadığından ve insan bünyesinin özümsemeyeceği gıdalar bulunmadığından dolayı uzun süre yaşamasının akla uygun olduğu ifade edilmiştir.
Oysa biz ve bizim gibi olanlar insanoğlunun çeşitli hastalıklarla tanıştıktan ve tedavi amacıyla çeşitli ilaçlar aldıktan sonra dünyaya geldik. Her birimizin vücudu çeşitli hastalıklar görüp geçiren anaların /e babaların özü olarak var oldu. Bu itibarla bizim uzun ömürlü olmaca bünyemiz elvermiyor.
Sosyal bilimciler ve doktorlar insan gücünün sınırlı olduğunu bil-lirmektedir. Enine boyuna yaşayan bir insan bu gücü çabukça tüket-nektedir. Fakat dar bir çember içinde basit ölçülerde sâde olarak yaşa-:an hayat böyle değildir. Böyle yaşanan bir hayat insanın gücünden az -aktarda tükettiğinden uzun süreli olur.
Oysa şimdi yasamakta olan bizler Hz. Adem'in ve onun zamanına akın dönemlerde yaşayanlar gibi sade bir hayat yaşayamıyoruz. Güamüzü zedeleyen hayatın çeşitli lezzetlerini (âdeta obur bir şekilde) [yerek vaktimizi geçiriyoruz. Bizim ömürlerimizin kısa olmasında bir iriplik yoktur. Bünyelerimizde kalıtım yoluyla pek çok hastalık topnmış bulunmaktadır.
Bazı Alman doktorlar özel bir sisteme uyulduğu takdirde günümüz insanının üçyüz yıl yaşayabileceğini söylemektedir.
Bu ayetteki sene ifadesini ay olarak yorumlayan bir görüş de vardır. Eski çağlarda sene deyiminin, ay için kullanılması mümkündür.
Ebu'l Ala el-Maarrî aşağıdaki şiirinde buna işaret etmektedir:
Çok yaşayanlara dair vardır rivayet Bilmiyorum bunların hangisi meşhur Geçen günleri hesapta nedir delâlet? Her ayı bir yıl sayarak geçerdi ömür
Eskiden gökyüzünde görünüp parlayınca ay, Her biri bir yıl idi oniara göre; böyle say. Böyle olması gerektir aklı rehber kıl. Aksi halde şaşırıp perişan olur akıl.
Fakat yukarıdaki mısralar bir şair sözüdür, fıkıh âliminin sözü değildir. Bununla birlikte Ebu'l Alâ'nın sözünde bir gariplik yoktur. Allah her şeye kadirdir.
Bazı tefsir âlimleri Hz. Nuh'un tufan'dan sonra 250 yıl yaşadığını rivayet etmişlerdir. Buna göre Hz. Nuh'un ömrü 1200 yıl olmaktadır. Böyle olduğuna dair Kur'an'da açık bir ifade yoktur. Kur'an'da açıkça ifade edilen hususu Hz. Nuh'un kavmi arasında (peygamber) olarak 950 yıl kaldığıdır. İnanılması vacib olan budur.
Kavminin ömrü de Hz. Nuh'un ömrüne yakın bir uzunlukta idi. Bununla beraber tufandan sonra sağ kalanlara davet görevini sürdürebilmesi için Hz. Nuh'un tufandan sonra yaşamaya devam etmesine bir engel yoktur. Her şeyi hakkıyla bilen Allah'tır.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-8.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.