☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Müslümanların ayıplarından birinin de kaza ve kadere inanmaları olduğu iddia ediliyor. Sizin bu konuda görüşünüz nedir?

Sorularla islamiyet-19->soru-doguyla-batinin-birbirinden-cok-farkli-oldugu-bu-nedenle-uyusmalarinin-mumkun-olmadigi-soyleniyor-bu-dogru-mudur?







Cevap: Şunu hiç çekinmeden söyleyebilirim ki çoğu müslümanla-rın kaza ve kader konusundaki kötü anlayışları, onları İslâm'ın emret­tiği hedeften alıkoymuştur. Bu yüzden müslümanlar karanlık devirler geçirmişlerdir. İslâm düşmanları böylelikle müslümanlan dünyadan uzaklaştırıp sözde ahirete yakınlaştırmışlardır. Oysa İslâm dünya-ahi-ret ayırımı yapmaz, ayrıca dünya ahiretin tarlası olduğundan ahiret dünyada kazanılır.

Kaza ve kader konusu İslâm dünyasına hristiyanlar tarafından so­kulmuştur. Bana öyle geliyor ki insanlar aciz kaldıkları yerde kaza ve kader inancına sığınıyorlar. Çünkü iş ve aksiyon insanları boş şeyler konuşmadan alıkor. Bu nedenle, kaza ve kader konusu boş ve başarı­sız insanlar tarafından sık sık gündeme getiriliyor.

Bu konuda şu üç kelime sık sık telaffuz edilir: Tevakül (başkasına güvenmek), tevekkül (Allah'a güvenmek) ve itükal (tamamen işi baş­kasına bırakmak).

a.  Tevekkül, âlimlerin de tarif ettiği gibi tamamen Allah'a güven­mek ve insanların elindekinden ümit kesmektir.

b.  Tevakül ise, yükünü başkasının omuzuna yüklemektir.

c. İttikal de, örfi kullanışına göre, başkasına itimat etmek, hakkı­nı aramamaktır.

Güzel olan tevekküFün iki tarafında çirkin olan tevaküFlc, ittikal vardır. İnsanların çoğunun bunları birbirine karıştırdığını görüyoruz. Onlar tevekkül yerine, tevakül ve ittikal'e sarılıyor. Eğer tevekkül etse­lerdi, rablerine güvenerek gayret gösterirlerdi.

Kaza ve kader meselesinin özü Allah'ın (c.c) ilminin her şeyi ku­şatması, kudretinin geniş olması, takdirinin çok ince olmasıdır. Allah şöyle buyuruyor:

Gaybın anahtarları Allah'ın yanındadır. Onları, O'ndan başkası bil­mez. O, karada ve denizde ne varsa bilir. O'nun ilmi dışında bir yaprak dahi düşmez. O yerin karanlıkları içindeki tek bir taneyi dahi bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır. (En'am/59)

Yukarda da işaret ettiğimiz üzere.din simsarları, "İnsanlar Allah'ın iradesinin zebunundurlar" diyerek, insanların iradelerini kullanmaları­na mâni oluyorlar. Oysa Allah insanlara irade, akıl, hayırla şer arasını tefrik edecek anlayış vermiştir. Öyleyse insanlar yapıp ettiklerinden sorumludurlar. Allah şöyle buyuruyor:

Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre mikta­rı şer işlemişse onu görür. (Züzal/7-8)

Gerçek tevekkülün ne olduğunu Allah Rasûlünün şu sözü çok iyi tasvir ediyor:

Eğer siz gerçek manada tevekkül ederseniz, Allah kuşları rızıklan-

dırdığı gibi sizi de nzıklandırır. Onlar yuvalarından aç olarak çı­kar, tok olarak dönerler.

Kuşlar işlerini başkasına bırakmazlar. Bilakis uçar, dolaşır, rızıkla-rını toplar ve Allah'ın kudretine boyun eğerler. Bu bakımdan, tevekkül, kişinin elinden gelen her şeyi yapıp gerisini Allah'a havale etmesidir. Yani yalnız olmadığını, arkasında Allah olduğunu bilerek, kendi gücü­ne güvenmeyerek çalışıp çabalaması, başarıyı Allah'tan beklemesidir.




Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Soru: Müslümanların ayıplarından birinin de kaza ve kadere inanmaları olduğu iddia ediliyor. Sizin bu konuda görüşünüz nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.