Sorularla islamiyet-19->Kur'an'da zikredilen İrem Zâti'l-İmad'ı tanımak istiyorum. Bu bir kasaba mıdır, bir şehir midir, yoksa bir kavmin adı mıdır?
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
- اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.
İrem Zâtî'l-İmad
Soru: Kur'an'da zikredilen İrem Zâti'l-İmad'ı tanımak istiyorum. Bu bir kasaba mıdır, bir şehir midir, yoksa bir kavmin adı mıdır?
Cevap: "Görmedin mi rabbin ne yaptı Ad kavmine? Sütunlar sahibi İrem'e. Ki ülkeler içinde onun benzeri yaratılmamıştı" (Fecr-8) âyetinin yorumu hakkında bazı tefsirlerde şu bilgilere yer verilir: Ad, Arab-ı Aribe veya Arab-ı Bâide'nin bir neslidir. Nesep bilginleri Âd'ın, Ivad ibn İrem ibn Sâm ibn Nûh (a.s)'ın soyundan geldiğini söylerler. Bu neseb ister doğru olsun, ister doğru olmasın bu nesil Ad ismiyle de İrem ismiyle de bilinir. Arablar arasında da bununla meşhur olmuştur. Zâtü'l-İmad ise ister yerleşik olsun ister göçebe olsun çadırlarda oturanlar demektir veya yüksek sütunlar sahibi, güçlü kuvvetli anlamına gelir. Yükseklik, şeref ve kuvvetten dolayı imad, yani sütun diye ifade edilmiştir. Bunların ülkeleri Hadramut taraflarındaki Rimal ve Ahkaf mmtıkasındadır.
Âd kavmi, kendi çağında başka hiçbir kavmin ulaşamadığı güç ve kuvvete ulaşmıştı. Bu sebeple Kur'an-ı Kerim "Ülkeler içinde onun benzeri yaratılmamıştı" buyurur. Allah Teâlâ Kur'an'm diğer sûrelerinde bunlara ne yaptığını da beyan eder. Mesela Hakka sûresinde şöyle buyurur:
Âd kavmi ise uğultulu, kasıp kavuran soğuk bir fırtına ile mahvedildiler. Allah onu ardarda yedi gece, sekiz gün onların üzerine musallat etti.
Muhammed Abduh der ki:
Müfessirler bu âyette geçen Zâtü'l-İmad'ı tasvir ederken bir takım hikayeler rivayet ederler ki Allah'ın kitabını bu tür hikayelerden uzak tutmak gerekir. Tefsir kitaplarında İrem'i anlatan bu tür hikayelerle karşılaştığın zaman bunlara itibar etmemeli ve inanmamalısın.
Kurtubî tefsirinde bu kabil şeyler vardır ki bunları tasdik etmek ve kabul etmek çok zordur. Meselâ Kurtubî'nin naklettiğine göre İrem kavminden bir adam beşyüz zira (yaklaşık 330 m.) boyundadır. En kısa boylusu ise 300 zira (yaklaşık 200 m.) boyundadır. Bu bâtıldır. Çünkü sahih bir hadiste şöyle denilmektedir:
Allah Teâlâ Âdem'in boyunu 60 zira (yaklaşık 39 m.) yükseklikte yarattı ve bugüne kadar da insanların boylan devamlı kısaldı.
Bu topluluk çadırlarda yaşayan bedevi bir kavim idi. Otlak ve mera peşinde koşarlar, sonra büyük ve iri evlerine/çadırlarına geri dönerlerdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.