☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Tekasûr süresindeki "Sonra o gün, size verilmiş olan her ni­metten sorguya çekileceksiniz" ayetinde geçen naim ne demektir?

Sorularla islamiyet-13->CEVAP: Allah Teâlâ Tekâsûr sûresinde şöyle buyurur: Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz.


Müslim'in Ebu Hureyre'den naklettiğine göre Rasûlullah (s.a) bir gün ya da bir gece dışarı çıkmıştı. Yolda Ebubekir ve Ömer'le karşılaş­tı. Onlara şöyle sordu:


Bu saatte evinizden sizi çıkartan nedir?


Açlıktır, ya Rasûlullah!


Vallahi sizi dışarı çıkartan açlık beni de dışarı çıkardı. Sonra da şöyle dedi:


Kalkın, gidelim.


Beraberce ayağa kalktılar. Ensar'dan bir adama gittiler. Adam ev­de yoktu. Adamın karısı Hz. Peygamber'i görünce şöyle dedi:


Merhaba, hoş geldiniz.


Kocan nerede?


Bize tatlı su getirmeye gitti.


Adam evine geldiği zaman karşısında Rasûlullah'ı (s.a) ve iki ar­kadaşını görünce şöyle dedi:


Allah'a hamdolsun! Bugün benim kadar kıymetli misafirleri olan başka kimse yoktur.


Adam hemen evine gitti ve elinde bir hurma salkımı ile döndü. Hurma salkımında hem olgunlaşmış hem de olgunlaşmamış hurmalar vardı. Adam (misafirlerine) dedi ki:


Buyurun yeyin!


Sonra eline büyükçe bir bıçak aldı. Rasûlullah (onun maksadını anlayınca) dedi ki:


Aman sütlü olanından sakın!


Adam onlar için bir koyun kesti. Bu koyundan ve hurma salkımın­dan yediler, getirdiği sudan içtiler. Doyduklan ve kandıkları zaman Rasûlullah (s.a) Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'e dedi ki:


Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin olsun ki kıyamet günün­de bugünün nimetlerinden mutlaka sorguya çekileceksiniz. Açlık sizi evlerinizden dışarı çıkardı. Sonra da bu nimetlere kavuşma­dan evinize dönmediniz.


Tirmizî'nin rivayetine göre Rasûlullah (s.a) şöyle buyurdu:


Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin olsun ki şunlar kıyamet günü hesaba çekileceğiniz nimetlerdendir: Serin bir gölge, taze bir hurma ve soğuk bir su.


Müfessirler bu nimetlerin neler olduğu konusunda çeşitli şeyler söylemişlerdir. Bir görüşe göre bu nimetler emniyet ve sağlıktır.


Bir görüşe göre soğuk ve boş zamandır. Bir diğer görüşe göre ku­lak ve göz ile idrak edip anlayabilmektir. Bir başka görüşe göre yiye­cek ve içeceklerden alınan lezzettir. Bir görüşe göre ise sabah ve ak­şam yemekleridir. Bir görüşe göre de karnın tokluğu, içeceğin soğuk­luğu, evlerin gölgesi, ahlâkın düzgünlüğü ve uykunun lezzetidir.


Bir başka görüşe göreyse her türlü dünya lezzetidir. Allah rahmet eylesin Mâlik şöyle dedi: Nimet, beden sağlığı ve gönül hoşluğudur. Bir görüşe göre güvenlik ve afiyettir. Muhammed ibn Ka'b şöyle dedi:


Naim Allah Teâlâ'nın Hz. Muhammed vasıtasıyla bize verdiği ni­metlerdir.


el-Hasan şöyle dedi:


Naim seri hükümlerin hafifleştirilmesi ve Kur'an'ın kolaylaştırıl-masıdır.


Kurtubi şöyle dedi; Naim, tüm nimetlerdir.


Kul, nimetlere şükür mü etti, yoksa nankörlük mü etti, diye hesa­ba çekilecektir.


Zikredilen görüşlerin hepsi doğrudur.

Bu Bölümdeki(13) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-13.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Tekasûr süresindeki "Sonra o gün, size verilmiş olan her ni­metten sorguya çekileceksiniz" ayetinde geçen naim ne demektir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.