Sorularla islamiyet-14->CEVAP: "Mâlik-i yevmi'd-din" âyetindeki mâlik kelimesinin okunuşunda pek çok kıraat şekli vardır. Asım, Kisâi, Halef ve Ya'kub "mâliki yevmiddin" şeklinde elifli ve sonundaki kâfin kesri ile okumuşlardır.
İbn Sumeyka ve İbn Ebi Ayle de elifli okumuşlar, ancak onlar kelimenin sonunu nasbederek "mâlike yevmiddin" demişlerdir.
Ebû Hureyre ve Asım el-Cuhderi, elifsiz olarak ve kâfin kesri ile "melike yevm'id-din" okumuşlardır.
Ebû Osman ve eş-Şa'bi, elifsiz olarak lâm'm kesri kâfin nasbi ile "melik-i yevm'id-din" diye okumuşlardır.
Sa'd ibn Ebi Vakkas, Âişe ve Muverrak el-Acli, elifsiz ve kâfin rafı ile "melikü yevmid-din" okumuşlardır.
Ubeyy ibn Ka'b ve Ebû Racâ'l-Utâridi elifsiz olarak ve lam'dan sonra bir yâ ile kâfin da kesri ile "melik-i yevm'id-din" diye okumuşlardır.
Amr ibn el-Âs, aynı şekilde ve kâfin rafı ile "melikü yevm'id-" diye okumuştur.
Ebû Hanife ve Ebû Hayve ise "meleke yevm'ed-din" diye okumuşlardır. Onların okuyuşunda meleke, mâlik oldu anlamında mazi fiilidir. Yevm kelimesi de mef *uldiir.
İbnü'l-Cevzi şöyle demiştir:
Kıraatte meşhur olan, Ebu Amr'ın ve kıraat imamlarının cumhurunun "melik-i yevm'id-din" şeklindeki mim'in fethi ve lam'ın kes-riyle okuyuşlarıdır. Bu şekildeki okuyuş övgüye daha uygundur. Çünkü her melik aynı zamanda bir mâliktir, fakat her mâlik melik değildir.
Kurtubi de şöyle diyor:
Bilginlerin hangisinin daha beliğ (edebi) olduğu hususunda farklı görüşleri vardır. Yani meliki mi mâliki mi daha beliğdir? Tirmi-zî'nin haber verdiğine göre her ikisi de Hz. Peygamber'den rivayet edilmiştir. Birisi Ebû Bekir'den diğeri Ömer'den gelmiştir. Bir görüşe göre melik mâlikten daha genel ve daha beliğdir. Çünkü her melik mâliktir, fakat her mâlik melik değildir. Melik hükmünü mâlik üzerinde de yürütür. O kadar ki mâlik ancak melikin tedbirinden dolayı tasarruf edebilir. Bunu Ebû Ubeyde ve el-Müberred söylemiştir. Bir görüşe göre de mâlik daha beliğdir. Çünkü o, insanların da, başka şeylerin de mâliki olur. Mâlik, daha geniş ve daha büyük tasarrufu olandır. Çünkü şer'i kanunların icrası ona havale edilmiştir. Sonra ondaki sahiplik daha ziyadedir.
Kurtubi, Allah'tan başka hiç kimsenin bu isimle isimlendirileme-yeceğini ve bu isimle çağrılamayacağını söylemiştir. Buharî ve Müslim'in rivayetlerine göre Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuştur:
Allah Teâlâ kıyamet gününde arzı elinde tutar ve gökleri kendi gücüyle dürüp büker, sonrada şöyle der: Melik benim. Arzın melikleri şimdi nerede?
Başka bir hadiste de şöyle buyuruyor:
Allah indinde en fazla buğzedilen isim, bir adamın melikler meliki (sultanlar sultanı, şehin şah) diye isimlendirilmesidir. Allah'tan başka mâlik yoktur.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-14.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.