☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kul (de ki) diye başlayan sûreler hangileridir ve bu kelime­nin anlamı nedir?

Sorularla islamiyet-15->CEVAP: Kur'an-ı Kerim'de üçyüzden fazla yerde kul kelimesi ge­çer. Sadece Zürner sûresinde bu kelime on yedi defa tekrar eder. Bu sû­redeki 8. 9. 10. 11. âyetlerde olmak üzere dört âyette arka arkaya gelir. Bu âyetler şunlardır:


İnsanın başına bir sıkıntı gelince, rabbine yönelerek O'na yalvarır. Sonra Allah, katından ona bir nimet verince Önceden kime yalvar­mış olduğunu unutuverir. Allah'ın yolundan saptırmak için O'na eşler koşar. Ey Muhammed! De ki: "Küfrünle biraz eğlene dur; çünkü sen, muhakkak cehennem ehlindensin." Geceleyin secde ederek ve ayakta durarak boyun büken, ahiretten çekinen, rabbi-nin rahmetini dileyen kimse inkar eden kimse gibi olur mu?" Ey


Muhammed de ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Doğ­rusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür. Ey Muham­med! De ki: "Ey inanan kullarım! Râbbinize karşı gelmekten sa­kının. Bu dünyada iyilik yapanlara iyilik vardır. Allah'ın yarattığı yeryüzü geniştir. Yalnız sabredenlere, mükafaatları hesapsız öden-cektir." Ey Muhammedi De ki: "Dini Allah'a hâlis kılarak O'na kulluk etmekle emrolundum." (Zümer/8-11)


Kur'an-ı Kerim'de kul yani de ki diye başlayan beş tane sûre vardır: Cin sûresi şöyle başlar:


(Ey Muhammed!) De ki: "Cinlerden bir topuluğun Kur'an'ı dinle­diği bana vahyolundu."


Kâfinin sûresi şöyle başlar:


(Ey Muhammed!) De ki: "Ey kâfirler! Ben sizin tapmakta olduk­larınıza tapmam."


İhlas sûresi şöyle başlar:


(Ey Muhammed!) De ki: "O, Allah birdir."


Felak sûresi şöyle başlar:


(Ey Muhmmmed!) De ki: "Sığınırım ben, karanlığı yarıp sabahı ortaya çıkaran rabbe."


Nâs sûresi de şöyle başlar:


(Ey Muhammed!) De ki: "Sığınırım ben, insanların rabbine."


Kul Allah Teâlâ'nın bir emridir. Allah bu ifadeyle elçisi Muham-med'e (s.a) insanlara söylemesini, tebliğ etmesini ve milletine haber vermesini emreder. Cenab-ı Hak Mâide sûresinde şöyle buyurmaktadır:


Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O'nun elçiliğini yapmamış olursun. Doğrusu Allah kâ­firler topluluğuna rehberlik etmez. (Mâide/67)


Ukbe ibn Âmir'den şöyle rivayet edilmiştir:


Rasûlullah (s.a) ile birlikte yürüyordum. Bana dedi ki: -YaUkbe! Söyle!


Ne söyleyeyim?


Bir müddet sustu, sonra tekrar dedi ki:


Söyle!


Neyi söyleyeyim ya Rasûlullah?


O yine sustu, ben (içimden): "Ya rabbi onu bana tekrar konuştur!" dedim.


Dedi ki:


Ey Ukbe! Söyle!


Neyi söyleyeyim ya Rasûlullah!


Dedi ki:


De ki: Yarattığın şeylerin şerrinden, karanlık çöktüğü zaman ka­ranlığın şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve hasediyle eyleme geçtiği zaman hasedçinin şerrinden sabahın rabbine sığınırım.


Bu sûreyi sonuna kadar okudu. Ben de okudum. Sonra dedi ki:


Söyle!


Neyi söyleyeyim ya Rasûlullah?! Dedi ki:


De ki: İnsanların rabbine sığınırım...


Bunun üzerine ben Nâs sûresini sonuna kadar okudum. Sonra Ra­sûlullah (s.a) şöyle buyurdu:


Hiç kimse bunun gibisini isteyemez ve hiç kimse bunun gibisiyle sığınma yapamaz.


Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurdu:


Sana üç tane sûre öğreteceğim ki bunlar gibisi ne Tevrat'ta, ne İn­cil'de, ne Zebur'da, ne de Furkan'da (Kur'an'da) inmiştir: İhlas Fe-lak ve Nâs sûreleridir.

Bu Bölümdeki(15) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-15.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




 

SORU: Kul (de ki) diye başlayan sûreler hangileridir ve bu kelime­nin anlamı nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.