Sorularla islamiyet-11->CEVAP: Allah Teâlâ Tâhâ sûresinde şöyle buyurur:
Onlara önceki sahifelerde bulunanların belgesi gelmedi mi? (Tâ-hâ/133)
A'lâ sûresinde ise şöyle buyurur:
Doğrusu bu hükümler ilk sahifelerde, İbrahim ve Musa'nın sahifelerinde de vardır. (A'la/18-19)
Necm sûresinde de şöyle buyurulur: Yoksa Musa'nın ve sözünü yerine getiren İbrahim'in sahifelerinde olanlar kendisine bildirilmedi mi (Necm/36-37) Tâha süresindeki âyetin tamamı şöyledir:
"Rabbinden bize bir mucize getirseydi ya" derler. Onlara Önceki sahifelerde bulunanların belgesi gelmedi mi?
Bu âyetin tefsirinde İbn Cerir et-Taberî şöyle der:
Allah Teâlâ buyuruyor ki: Bundan önceki âyetlerde nitelikleri anlatılan bu müşrikler: "Tıpkı Salih'in kavmine dişi deveyi getirdiği,
İsa'nın ölüleri dirilttiği, körleri ve alacaları iyileştirdiği gibi Mu-hammed de rabbinden bize bir mucize getirmeli değil miydi?" dediler. Allah Teâlâ der ki: Bu kitaptan önceki kitaplardaki -mucizeler isteyip de mucizeler geldiği zaman bunları inkar eden ve bu yüzden helak ettiğimiz geçmiş milletlerin haberlerine dair- belgeler onlara da gelmedi mi? Onları nasıl derhal cezalandırdık, inkarları sebebiyle azabımızı nasıl indirdik?! Onlara da mucize gelip, kendi durumlarının onların durumu gibi olmasından kendilerini güvenceye alacak şey nedir?
İbn Kesir buradaki sahifeler^ Tevrat ve İncil'in kastedildiğini ifade eden bir rivayetle, bu sahifelerin kendi ülkelerinde yaşayan geçmiş milletlerin kitapları olduğunu söyleyen bir diğer rivayet nakletmiştir.
A'lâ sûresinde sözü edilen ilk sahifelere gelince bunlar yine Kur'an'm ifadesiyle Hz. İbrahim ve Hz. Musa'nın sahifeleridir. Çünkü Kur'an diyor ki: "Şüphesiz bu hükümler ilk sahifelerde, Musa'nın ve İbrahim'in sahifelerinde vardır." Yani bu sûrede veya Kur'an'da zikredilen şeylerin özü ve manası, Allah'ın İbrahim'e ve Musa'ya indirdiği hakikatler değişikliğe uğramadan önceki kitaplarda da mevcuttur. Kur'an'daki lafızların aynen ilk sahifelerde de bulunduğu kastedilmiş değildir. Kurtubî'nin de dediği gibi sadece mana olarak mevcuttur. Yani bu sözün manası o sahifelerde geçmiştir.
el-Acurrî, Ebû Zerr'in (r.a) Rasûlullah'a (s.a) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! İbrahim'in sahifelerinde ne var idi?" diye sorduğunu ve Rasû-lullah'ın şöyle cevap verdiğini rivayet etti:
Bunların hepsi emsal idi. Mesela şöyle deniliyordu: "Ey zorba, mübtelâ ve mağrur melik! Ben seni dünyayı birbirine yığasın diye göndermedim. Fakat mazlumun bedduasına meydan vermeye-sin diye gönderdim. Çünkü ben, mazlumun duasını kâfir de olsa geri çevirmem."
O sahifelerde şu darb-ı meseller de vardı. Akıllı bir kimsenin şu üç şey için vakit ayırması gerekir: Rabbine dua ve münacaatta bulunduğu vakit, nefsini hesaba çektiği vakit -ki bu esnada Allah'ın kendisine yaptığı iyilikleri de düşünür- ve rızkını temin etmek için ayıracağı vakit. Akıllı bir kimse sadece şu üç şeyle meşgul olmalıdır: Ahiret hazırlığı, yaşayışını sürdüreceği mal ve meta temini ve meşru zevkler. Yine akıllı bir kimsenin zamanını gözetmesi, işine gücüne yönelmesi ve diline sahip olması gerekir. Çünkü kelamını amelinden sayan kimse az konuşur. Sadece gerekli ve faydalı olduğunda konuşur.
Ebû Zerr daha sonra Rasûlullah'a (s.a) şöyle dedi: "Yâ Rasûlullah! Musa'nın sahifelerinde ne var idi?" Hz. Peygamber (s.a) şöyle cevap verdi:
Hepsi ibret idi: Şaşarım, öleceğini yakinen bildiği halde sevinene, kadere yakinen inandığı halde kendisini yorup tüketene, dünyayı ve dünya sakinlerinin devamlı değiştiğini görüp de dünyaya gönül bağlayana ve yarınki hesaba inanıp da amel etmeyene.
Ebû Zerr Hz. Peygamber'e (s.a) tekrar sordu: "Ey Allah'ın Rasû-lü! İbrahim ve Musa'nın sahifelerindekilerden sana bir şey indirildi mi?" Rasûlulları (s.a) şöyle cevap verdi:
Evet Ebû Zer! Şunları oku:
Doğrusu felaha ermiştir: Temizlenen, rabbinin adını anıp namaz kılan. Fakat siz dünyayı tercih ediyorsunuz. Oysa âhiret daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Kuşkusuz bu ilk sahifelerde vardır; İbrahim ve Musa'nın sahifelerinde. (A'la/14-19)
İmam er-Râzi şöyle kaydediyor: Ebû Zer, Rasûlullah'a (s.a): "Allah kaç tane kitap indirdi" diye sordu. Peygamber şöyle cevap verdi: "Yüzdört kitap: Âdem'e on sahife, Şife elli sahife, İdris'e otuz sahife, İbrahim'e on sahife ve Tevrat, İncil, Zebur ve Furkan (Kur'ân)."
Allah Teâlâ en iyi bilendir.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-11.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.