☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Kur'an'da Kevser SORU: "Şüphesiz ki biz sana kevser'i verdik" âyetindeki kevser ile ne kastedilmiştir?

Sorularla islamiyet-11->CEVAP: Allah Teâlâ, elçisi Muhammed'e (s.a) hitaben şöyle bu­yurur:


Şüphesiz ki biz sana kevser'i verdik. Öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Muhakkak ki sonu kesik olan, sana buğzeden-dir. (Kevser/1-3)


Kevser kelimesi kök itibariyle çokluğa delalet eder. Ayrıca bol hayra/iyiliğe de kevser denilir. Bazı hadis-i şeriflerde kevser'in cennet­te bir ırmak olduğu ifade edilmiştir. Nitekim İmam Buharî Rasûlul-lah'ın (s.a) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:


Göklere yükseltildiğim zaman bir ırmağa götürüldüm ki iki tara­fında içi boş inciden kubbeler vardı. Cebrail'e "bu nedir?" diye sordum. O da: "İşte bu kevser'dir" dedi.


Rivayet edildiğine göre onun toprağı misk'ten daha güzel, suyu baldan tatlı ve kardan beyazdır.


Âlimler bu nehrin kevser diye isimlendirilmesinin sebebini şöyle açıklamışlardır: Bu nehir kevser diye isimlendirilmiştir, çünkü cennet nehirlerinin suyu ve meziyetleri çoktur. Veya cennet nehirleri kevser ırmağından çıktığı için bu ismi almıştır. Rivayet olunduğuna göre cen­nette hiç bir bahçe yoktur ki içinde kevser'den akan bir ırmak bulun­muş olmasın. Veya bu ırmaktan çok sayıda kişi içtiği için ya da onda pek çok fayda olduğu için bu isimle isimlendirilmiştir.


Kevser kelimesi kök manası itibariyle pek çok hayra delalet ettiği ve hayrın da pek çok çeşidi olduğu kevserle neyin kastedildiği konu­sunda çok sayıda görüş ortaya çıkmış olabilir.


Bir görüşe göre kevser kıyamet günü cennette etrafına toplanılan bir havuzdur.


Bir başka görüşe göre kevserle, büyük ve genel hayırları ihtiva eden Kur'an kastedilmiştir.


Bir diğer görüşe göre kevser dünya ve ahirette saadete ulaştıran İs­lâm dinidir.


Bir görüşe göre peygamberliktir, çünkü peygamberlik Allah'tan peygamberine büyük bir lütuftur ve insanlar için de büyük bir nimettir.


Bir başka görüşe göre ümmetin bilginleridir. Çünkü onlar ümme­ti hayra/iyiliğe ve itaate sevkederler.


Bir diğer görüşe göre kevserle Hz. Peygamber'e uyanların çoklu­ğu kasdedilmiştir, çünkü Peygamber (s.a) kendisine uyan ve itaat eden kimselerin çokluğuyla iftihar edecektir.


Bir görüşe göre Kur'an'ın "Şüphesiz sen büyük bir ahlâk üzere­sin" diye buyurduğu güzel ahlâktır.


Bir diğer görüşe göre kevser, Peygamberin temiz neslidir. Bir başka görüşe göre Peygamberin şefaatidir. Bunların dışında başka görüşler de vardır.


Burada kevser kelimesinin genel anlamı içinde bu görüşlerin hepsini anlamamıza engel hiçbir şey yoktur. Çünkü kevser kelimesi­nin kök manası pek çok hayır demektir. Madem ki hayrın da pek çok çeşidi ve bölümü vardır, o halde yukarıdaki görüşlerden her birinin bu haynn çeşitlerinden birisi olarak zikredilmesine mâni hiç bir şey yoktur.

Bu Bölümdeki(11) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-11.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Kur'an'da Kevser SORU: "Şüphesiz ki biz sana kevser'i verdik" âyetindeki kevser ile ne kastedilmiştir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.