☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an-ı Kerim'de geçen iemem kelimesi ne anlama gel­mektedir?

Sorularla islamiyet-13->CEVAP: Bu kelime Necm sûresinde şu ayetlerde geçer:


Göklerde ve yerlerde bulunanlar hep Allah'ındır. Bu, Allah'ın kö­tülük edenleri yaptıklarıyle cezalandırması, güzel davrananları da­ha güzeliyle mükâfatlandırması içindir. Onlar ki, ufak tefek kusur­lar dışında, büyük günahlar ve edepsizliklerden kaçınırlar. Şüphe­siz rabbinin affı geniştir. O, topraktan yarattığı zaman ve annele­rinizin karınlarında bulunduğunuz sırada (bile) sizi en iyi bilendir. Bunun için kendinizi temize çıkarmayın. Çünkü o, kötülükten sa­kınanı daha iyi bilir. (Necm/31-32)


Âyet-i kerimenin anlamı şudur: Allah Teâlâ göklerin ve yerin mâ­likidir. O kendisinin dışındaki şeylerden müstağnidir. Her insana -iyi­lik yapmışsa iyilikle, kötülük yapmışsa kötülükle- yaptıklarının karşı­lığını vermek için yarattıkları arasında adaletle hükmeder. İyileri, bol ve büyük bir sevapla mükafatlandırır. Onlar büyük günahlardan ve edepsizliklerden uzak dururlar. Onlardan bazı küçük kusurlar vâki ol­sa bile, haram kılınmış büyük günahları alışkanlık haline getirmemiş­lerdir. İşledikleri küçük günahları da Allah affeder ve onları gizler.


Ayette geçen lemem kelimesi ile küçük günahlar ve basit ameller kastedilmiştir. Rasûlullah (s.a) şöyle buyurur:


Allah insan oğlunun zinadan nasibini yazmıştır ve mutlaka bu na­sibini alacaktır. Gözün zinası bakmaktır, dilin zinası konuşmaktır.


Bu üzerinde ittifak edilen sahih bir hadistir.


Bir rivayete göre lemem ile bir kimsenin işleyip de sonra terket-tiği ve bir daha işlemediği günah kastedilmiştir. Bir görüşe göre de bir kimse utanç verici bir günah işler, sonra tevbe ederse veya küçük bir günah işler, sonra tevbe ederse şüphesiz Allah affı geniş olandır, yani rahmeti herşeyi kuşatır ve mağfireti tevbe eden herkesi içine alır ve affeder.


Sizin rabbiniz yaratıldığınız ve topraktan aslınızı çıkardığı zaman hile sizi en iyi bilendir. Yani sizi, daha babanız Adem'i topraktan yarat­tığı ve onun neslini kendi sulbünden çıkarmak istediği zaman bile her türlü ahvalinizle, fillerinizle ve sizden çıkacak sözlerinizle en iyi bilen­dir ve görendir. Bütün bunları bildiği için onun neslinin bir kısmını da cehennemlik yaptı. O, siz annelerinizin karnında bir cenin halinde iken size karşı çok yumşak ve çok merhametlidir.


Mekhul (r.a) der ki:


Biz annelerimizin karnında ceninler halinde bulunuyorduk; kimi­miz düştü, kimimiz de orada kaldık. Sonra süt emen çocuklar ol­duk; kimimiz bu safhada yok olup gittik, kimimiz hayatta kaldık. Sonra ergenlik çağına geldik; bu safhada kimimiz öldü, kimimiz hayatta kaldı. Sonra gençlik çağına ulaştık; bu safhada da kimimiz öldü, kimimiz hayatta kaldı. Sonra ihtiyarladık. Allah cezanı ver­sin, daha neyi bekliyoruz?


Kendinizi temize çıkarmayın, yani kendinizi methedip övmeyiniz. Çünkü Allah her şeyden haberdardır. Sizden kimin günahlardan sakın­dığını, kimin günah işlediğini bilir. Hz. Peygamber şöyle buyurur:


Kendinizi temize çıkarmayın, doğrusu Allah sizden iyi olanların kimler olduğunu en iyi bilendir.


Rivayet edildiğine göre adamın biri Rasûlullah'ın huzurunda bir başkasını metheder. Hz. Peygamber (s.a) metheden adama şöyle der:


Arkadaşının boynunu vurdun. İçinizden birinizin birini mutlaka övmesi gerekirse, şöyle desin: "Allah bilir ama şöyle şöyle olduğunu zannederim." Zira Allah'a karşı kimse tezkiye edilemez.

Bu Bölümdeki(13) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-13.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an-ı Kerim'de geçen iemem kelimesi ne anlama gel­mektedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.